Header-1855x350_voor-wekgevers.jpeg
Header-1855x350_productiebedrijf.jpeg
Header-1855x350_productiebedrijf.jpeg
Header-1855x350_voor-wekgevers.jpeg

Ons verhaal

2018

60 jaar!

De Bolder viert zijn verjaardag: 60 jaar! Dat doen we samen met relaties en met alle Texelaars. We kijken een beetje achterom. Maar we denken vooral vooruit. Onze missie is: ‘geen Texelaar die wil en kan werken, valt buiten de boot’. Hoe kunnen we dat in 2019, 2020, 2025 nóg beter sámen waarmaken?

2016

Nieuwe directeur

Directeur Leen Noordzij geeft het stokje door aan Jacco Mokveld. Leer-werkbedrijf De Bolder doorontwikkelen, dat is de opdracht van de nieuwe directeur. En onderzoeken of en hoe De Bolder en Sociaal Team Texel kunnen worden samengevoegd. Doel: vragen van Texelaars gezamenlijk oppakken.

2015

Participatiewet

De Participatiewet wordt ingevoerd. Drie wetten worden samengevoegd: de Wajong, de WWB en WSW. De gemeente gaat de wet uitvoeren. Op Texel is dat De Bolder, samen met Sociaal Team Texel. Wat er verandert? De Bolder gaat zich nog meer toeleggen op het (weer) arbeidsfit maken van mensen die vanuit de bijstand weer willen werken en deelnemen. Er komen geen nieuwe plaatsen meer bij in de sociale werkvoorziening. Het productiebedrijf blijft! Het wordt voor nieuwe instromers een beschutte, tijdelijke werkervaringsplaats.

2012

Toegespitst

Directeur Noordzij anticipeert op toekomstige wetgeving. Hij verwacht krimp in het personeelsbestand van - op dat moment -  150 mensen. Hij wil zich concentreren op de productie van vloerplaten, de buitendienst en de wasserij. “Ons streven blijft om zoveel mogelijk medewerkers te begeleiden naar een baan bij een regulier bedrijf, onder andere door scholing,” zegt Noordzij. “De huidige werknemers hoeven zich geen zorgen te maken over hun baan.” En dat blijft zo.

2003

Detachering

De Bolder gaat zich toeleggen op detachering en scholing. Steeds meer werkgevers op het eiland zien de mensen die door De Bolder worden begeleid graag komen. Denk onder meer aan TESO, de KRIM, Stayokay, Omring, Voordeelland, Action, AH, Plus-markt, Staatsbosbeheer, NIOZ, en nog vele anderen.

2001

Ingelijfd

Aankoop van de buurman, het pand van NUON. De hoofdingang verhuist, plus een deel van de administratie en de hele buitendienst. Er komt een bedrijfswinkel voor meubelstoffen, wasserij en boekbinden. Maar je kunt er ook een sjoelbak en dambord kopen.
De Bolder lijft meer gebouwen in. Ze behouden hun oude namen: TEM (Texelse Energie Maatschappij), PEN (Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland), en ENW (Energiebedrijf Noord-West).

2001

Vrouwen bij De Bolder

De wasserij wordt flink uitgebreid. Er komt een grote wasmachine, een mangel en een droger bij. Volgens directeur Noordzij gaat dit meer vrouwen bij De Bolder werk geven. Die werkten er trouwens allang, op diverse afdelingen. De uitbreiding kost 110.000 gulden.

1998

Piet met pensioen

In dit jaar gaat Piet Schaatsenberg met welverdiend pensioen. Piet was één van de eersten die in 1958 bij De Bolder kwam werken. Het binnenplein is naar hem vernoemd.

1993

Kans!

Stomerij Quickynette, gevestigd op het Wezenland, stopt ermee. Directeur Leen Noordzij ziet mogelijkheden! Hij neemt de machines over voor een schappelijke prijs. De wasserij van De Bolder is een feit.
Twee jaar daarvoor startte de productie van vloerplaten, in opdracht van het Deventer Unifloor. In 1994 komt Forbo uit Assendelft daar nog bij.

1989

Hart en ziel

Leen Noordzij wordt directeur van De Bolder. Hij zal zich 27 jaar met hart en ziel inzetten voor ‘zijn’ SW-bedrijf. Onder zijn bestuur groeit het bedrijf van 70 naar 150 mensen. In 2016 wordt hij 65 en neemt hij afscheid.

1983

25 jaar De Bolder

De heer Schot, man van het eerste uur, vindt het mooi geweest. Kees Fraanje volgt hem op als directeur van De Bolder. In dat jaar wordt ook het 25-jarig bestaan gevierd. Er is groot feest en de Boerenkapel zorgt voor sfeer.

1980

Molentjes

De Bolder heeft zo’n 60 tot 70 medewerkers. Belangrijk is de seriematige productie van prachtige molentjes. Tot de plastic molentjes uit Taiwan begin jaren ’80 furore maken. Lang zo mooi niet. Maar wel goedkoop…

1968

Verhuizing

De Sociale Werkplaats groeit met vijftig man uit zijn jas! Tijd voor een verhuizing naar het industrieterrein Wezenland. Minister Roolvink opent het nieuwe gebouw in januari 1969. Dan is het al drie maanden in gebruik. Op de gevel staat de nieuwe naam ‘De Bolder’: veilige plek om aan te meren.
Een jaar later wordt de Wet Sociale Werkvoorziening ingevoerd. Werkzaamheden die voorheen plaatsvonden, bij de Sociale Dienst en bij Gemeentewerken, worden gecombineerd in De Bolder.

1966

Vakmanschap

De meubelafdeling is een feit. Menig stoel en bank werd hier zeer kundig bekleed.
Een jaar later zien trouwens de eerste houten tentharingen en garnalennetjes van De Bolder het licht. De eerste van vele tienduizenden!

1965

Mega-order

De Hoornder ondernemer Jan Zwan komt langs in de werkplaats aan de Burgwal en plaatst een mega-order: duizenden miniatuurorgeltjes naar voorbeeld van zijn draaiorgel: ‘De Tiet’. Met een muziekje als ‘Tulpen uit Amsterdam’ worden de orgeltjes een hit. Ze gaan vooral naar het buitenland, als kerstcadeautje.

1963

Plek voor de Groenploeg

In december wordt het gebouw van de Sociale Werktuin ‘De Boogerd’ in gebruik genomen, achter de algemene begraafplaats, waar nu de Bernardlaan is. Burgemeester De Koning verricht de opening. Vanuit dit gebouw opereert de ‘groenploeg’. Die houdt niet alleen de plantoenen bij, maar onderhoud ook de Engelse oorlogsbegraafplaats. In 1968 verhuizen ze mee naar de Reijer Keijserstraat. 

1958

De start

De kersverse Gemeentelijke Sociale Werkplaats, bedoeld voor mensen met een handicap, start in de voormalige landbouwschool aan de Nieuwstraat 20 (nu Burgwal). Twee jaar later verhuist het hele boeltje naar Nieuwstraat 26. De heer J. Schot, voormalig timmerman en opzichter van de gemeente, zwaait de scepter over een klein gezelschap van zo’n vijftien man: boekbinders, lijstenmakers en mattenvlechters. Het pand is gammel, het dak lek. Tijdens pauzes mag niemand op zolder lopen, anders valt er gruis in de koffie. Maar de sfeer is uitstekend.

Adres

Reijer Keijserstraat 8
1791 AX Den Burg - Texel

De Bolder

Leer-werkbedrijf De Bolder begeleidt Texelaars met een afstand tot de arbeidsmarkt naar een passende baan. Ons doel: geen Texelaar valt buiten de boot!

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper